GLUTATION

Glutation to związek syntezowany w naszym organizmie,  niemniej w bardzo małych ilościach. A to właśnie glutation jest w stanie przyczynić się do regeneracji komórek naszego organizmu , a w szczególności narządów takich jak wątroba i trzustka. Niskie stężenie glutationu może upośledzać funkcjonowanie wątroby, która jest głównym organem odtruwającym organizm.

Ważna informacja! Z przewodu pokarmowego wchłania się znikoma ilość glutationu dlatego kroplówka jest doskonałym rozwiązaniem.

Działanie

Glutation obniża stężenie kortyzolu ( hormonu stresu) w naszym organizmie

Glutation stymuluje odporność pomaga chronić przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi

Glutation poprawia metabolizm organizmu i przyśpiesza senteze aminokwasów, dlatego kroplówka z glutationem jest jednym z częstszych składników w suplementacji sportowców i podstawą regeneracji potreningowej.

Glutation wspomaga układ immunologiczny

Zapobiega uszkodzeniom komórkowym

Ma działanie detoksykacyjne, rozkłada toksyny, oczyszcza organizm z metali ciężkich, odpowiada za prawidłową pracę wątroby

Wpływ

  • modyfikuje działanie limfocytów w infekcjach bakteryjnych, wirusowych, pasożytniczych
  • glutation to Jeżeli więc jego stężenie jest zbyt niskie, dochodzi do gromadzenia się toksyn w organizmie, a w efekcie do uszkodzenia pojedynczych komórek czy całych organów.
  • glutation wpływa na żywotność erytrocytów
  • chroni komórki przed uszkodzeniem przez toksyny
  • neutralizuje pestycydy
  • oczyszcza organizm z metali ciężkich, herbicydów, toksycznych składników dymu tytoniowego
  • jest ko faktorem innych antyoksydantów – umożliwia prawidłowe działanie wit. C i wit. E
  • przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej
  • zwiększa poziom hormonu wzrostu
  • zwiększa poziom glikogenu w mięśniach
  • obniża poziom kwasu mlekowego
  • łagodzi objawy zmęczenia
  • wpływa na zdolności intelektualne
  • łagodzi skutki uboczne leków antynowotworowych (wypadanie włosów, nudności, wymioty)
  • poprawa krążenia,
  • redukcja niektórych wolnych rodników
  • ograniczenie stresu oksydacyjnego
  • redukcja uszkodzeń komórek w stłuszczeniu wątroby
  • spowolnienie magazynowania tłuszczu
  • silny antyoksydant